Julesjau på Oselias kjøkken

151218 Raana Haaland Julesjau Paa Oselias Kjoekken
Juletregang hjemme i stuen hos Familien Herlofsen. Foto AAma/KUBEN.  
151218 Raana Haaland Julesjau Paa Oselias Kjoekken
Juletregang hjemme i stuen hos Familien Herlofsen. Foto AAma/KUBEN.  
Andre bidrag til spaltestafetten finner du her:

Av Lise Råna og Monika K. Håland.
Agderposten 18. desember 2015.

Julefeiringen i Norge har for mange handlet om å ta frem det flotteste av alt - mat, dekketøy, duker, klær og gaver. Slike var det nok også i familien Eydes flotte hjem på Malmbrygga i Arendal, der Oselia Osuldsen var husjomfru i perioden ca. 1875-1885.

Da Oselia arbeidet hos familien Eyde, var Arendal Norges rikeste by, og den norske handelsflåten var den tredje største i verden. Velstanden i Eydefamilien, som blant annet fostret industrimannen og gründeren Sam Eyde, er velkjent. Her skal vi imidlertid ikke snakke om familiens økonomiske interesser, men snarere forsøke å si noe om den maten som næret dem. Gjennom Oselias kokebok, som nå er en del av de historiske arkivene ved KUBEN i Arendal, kan man på en unik måte undersøke den maten som stod på bordet da Sam Eyde var liten.

Oselia var trolig hos familien i ti år og har etterlatt seg en stor samling med oppskrifter som antagelig var i bruk da hun arbeidet som husjomfru. Det siste året har kokeboka vært gjenstand for en kulturhistorisk matblogg, og i anledning jula har vi bladd oss gjennom oppskriftene på jakt etter julemat som kan ha stått på bordet hjemme hos familien Eyde.

Her kan du lese resten av artikkelen:

Andre bidrag til spaltestafetten finner du her: