En smak fra Oselias kokebok

150911
Grønn ertesuppe fra Oselia Osuldsens kokebok. Foto: KUBEN, Aust-Agder museum og arkiv.  
150911
Grønn ertesuppe fra Oselia Osuldsens kokebok. Foto: KUBEN, Aust-Agder museum og arkiv.  

Av Monika Kurszus Håland, Arkivar, Aust-Agder museum og arkiv avd KUBEN.
Agderposten, 11. september 2015.

Våren 2014 var Kuben så heldige å få kokeboken til Oselia Osuldsen, som var husjomfru hos familien Eyde på slutten av 1800-tallet, i gave. I morgen kan du få smake på noe av det som ble servert.

Det skjer på Forskningstorget i Arendal 12. september. Da kan du få smake noe av det som ble servert hos en av Arendals rikeste familier for nesten 150 år siden. Vi gir deg også oppskriftene slik at du kan få prøve deg på litt historisk matlaging når du kommer hjem.

Tar man for seg en kokebok fra slutten av 1800-tallet vil man fort oppdaget at kontrastene til dagens situasjon er store, både når det gjelder smak, oppbevaring og tilberedning, og ikke minst tilgang på råvarer.

I over ett år har vi testet ut oppskrifter fra Oselias kokebok. Vi har kokkelert, smakt, analysert og diskutert, og vi kan uten tvil konstantere at man på slutten av 1800-tallet lagde ting vi aldri har hørt om og at smaken egentlig må ha vært ganske annerledes må ha vært annerledes.

Les resten av artikkelen her: