Velkommen til rusletur i Saltrødbukta

Aaks Stokkenbilde Nr 14 Salteroed
Aaks Stokkenbilde Nr 14 Salteroed

Søndag 28. mai kl. 13.00 tar Svein Thorsen, Jan Arild Andersen og Kai Samuelsen oss med på tur til Saltrød. De vil fortelle om statsminister Gunnar Knudsens barndomshjem, om Saltrødverven og om gamle Saltrød torv.

Turen er kort og går på asfaltert/gruset vei. Det er gode parkeringsmuligheter ved Stokken kirke. Vi møtes ved Gunnar Knudsens vei 2 på Saltrød.

Før 1900 var skipsbygging en av de viktigste næringene i Stokken. Saltrødverven var det største verftet i Stokken på 1800-tallet, og her ble det bygd 77 skuter.

En av skipsbyggmestrene på Saltrødverven, Christen Knutsen, var far til Gunnar Knudsen som senere ble statsminister. Gunnar Knudsen ble født på Saltrød i 1848 og bodde her de første årene av sitt liv. Faren gjorde det så godt på skipsbygging at han i 1855 kjøpte Frednes i Porsgrunn og familien flyttet dit.

Etter at Christen Knutsen hadde flyttet fra Saltrød, fortsatte svogerne Niels Evensen og John Aanensen. Fra 1873 overtok Anton Aanonsen, sønn til John Aanensen, som mester og verftseier.

Gunnar Knudsen ble skipsreder, industrimann og godseier. Knudsen hørte til fossespekulantene og bygde Norges første elektrisitetsverk ved Laugstol bruk i Skien. Han var også stortingsrepresentant og statsråd og er kjent for arbeidet med konsesjonslovene, sitt engasjement i Arendals Fossekompani og som medlem av representantskapet i Smelteverket.

På Saltrød torv har det opp gjennom årene vært drevet mange ulike butikker, som baker, kolonialforretning, kafe, slakter, frisør og posthus. Dette får du høre mer om på turen.

Velkommen med på tur søndag 28. mai kl. 13.00!

Arr: Stokken historielag og Eydehavn Museet