Fra Varmekrogen til Yokohama

Velkommen til kulturkveld onsdag 29. mars kl 19. Kveldens tema er Arendals påvirkning på Japansk øl. Sørlendingen Johan Martinius Thoresen dukket opp i Yokohama i 1864 og ble en av Japans viktigste ølpionerer.

 Hans Morten Sundnes gir oss et foredrag om å brygge øl i Japan på 1800-tallet, og å gå opp sporene 150 år etter.  Sundnes har skrevet bok om sørlendingen Johan Martinius Thoresen, som ble en av Japans viktigste ølpionerer.

William Copeland var en av de første og er en av de virkelig store i japansk bryggerihistorie. Han var lenge et mysterium, med sitt amerikanske navn. Var ølpioneren William Copeland på den andre siden av kloden egentlig sørlandsgutt?  I dag vet vi at skomakersønnen Johan Martinius Thoresen fra Arendal og Lillesand var William Copeland: den første nordmannen som slo seg ned i Japan, en farsfigur i Japans bryggerinæring og blant de første fra Vesten som fikk japansk kone. Fortellingen om William Copeland gir samtidig innblikk i en grenselandsvirkelighet som har vært ukjent for de aller fleste i Norge. Like fullt kan sporene etter ham smakes den dag i dag. 

Hans Morten Sundnes, f. 1961,  har tidligere gitt ut «Kjensla på Kinn», «Eit eventyr frå Aa til Aa», «Biter av Norge – smak av verden» og «Noe etter». 

Gratis inngang på kulturkvelden. Velkommen!

NB! Vi minner om at museet og lesesalen har langåpent denne onsdagen, kl 09-19. Inngang voksne: 60 kr, barn: gratis.